Brokolice: Superpotravina, která vás postaví na nohy

Brokolice

Výživové hodnoty brokolice

Brokolice není jen chutná, ale i nutričně bohatá zelenina. Plod brokolice, tedy ta část, kterou nejčastěji konzumujeme, je nabitý vitamíny, minerály a antioxidanty. Obsahuje významné množství vitamínu C, důležitého pro imunitu, a vitamínu K, který hraje roli ve srážlivosti krve a zdraví kostí. Brokolice je také dobrým zdrojem vitamínů skupiny B, jako je kyselina listová, důležitá zejména pro těhotné ženy. Mezi minerály v brokolici najdeme draslík, vápník, hořčík a železo.

Brokolice je také bohatá na vlákninu, která podporuje trávení a pomáhá regulovat hladinu cukru v krvi. Kromě toho obsahuje brokolice sloučeniny síry, kterým se připisují detoxikační účinky. Za zmínku stojí i obsah antioxidantů, jako je lutein a zeaxantin, které chrání zrak před poškozením.

Vzhledem k nízkému obsahu kalorií a vysokému obsahu živin je brokolice skvělou volbou pro zdravou a vyváženou stravu.

Vitamíny a minerály v brokolici

Brokolice není jen chutná zelenina, ale také opravdová nutriční bomba. Její zelené růžičky, které jsou ve skutečnosti poupata, skrývají bohatství vitamínů a minerálů. Vitamín C, silný antioxidant, je v brokolici zastoupen ve velkém množství. Jeho pravidelná konzumace posiluje imunitu a chrání buňky před poškozením. Vitamín K, důležitý pro srážlivost krve a zdravé kosti, je další z řady látek, které brokolice nabízí. Kromě vitamínů obsahuje brokolice také minerály jako draslík, vápník a hořčík, které jsou důležité pro správnou funkci svalů a nervů. Ať už si brokolici vychutnáte syrovou, vařenou, nebo dušenou, dopřejete svému tělu pořádnou dávku zdraví.

Zdravotní přínosy konzumace brokolice

Brokolice, tato zelená květáková sestřenice, není jen chutnou přílohou, ale i nutriční bombou nabitou vitamíny, minerály a antioxidanty. Pravidelná konzumace brokolice přináší řadu zdravotních benefitů. Brokolice je bohatá na vitamín C, důležitý pro imunitu a ochranu buněk před oxidativním stresem. Obsahuje také vitamín K, nezbytný pro srážlivost krve a zdravé kosti. Dále v ní najdeme vitamíny skupiny B, důležité pro energetický metabolismus a nervový systém. Z minerálů brokolice nabízí draslík, vápník, hořčík a železo. Kromě vitamínů a minerálů je brokolice bohatá na vlákninu, která podporuje trávení a pomáhá regulovat hladinu cholesterolu v krvi. Brokolice je také skvělým zdrojem antioxidantů, látek bojujících proti volným radikálům a chránících buňky před poškozením. Mezi nejvýznamnější antioxidanty v brokolici patří sulforafan, o kterém studie prokázaly, že má protirakovinné účinky a chrání mozek před stárnutím. Pro maximální zachování živin se doporučuje brokolici vařit v páře nebo dusit.

Brokolice a prevence rakoviny

Brokolice, tato zelená superpotravina, skrývá ve svých růžičkách mnohem více, než se na první pohled zdá. Mluvíme o sulforafanu, sloučenině, která se uvolňuje při porušení pletiva brokolice, například při krájení či žvýkání. Právě sulforafan je předmětem mnoha vědeckých studií, které zkoumají jeho potenciál v boji s rakovinou. Výzkumy naznačují, že sulforafan by mohl potlačovat růst rakovinných buněk a dokonce podporovat jejich zánik. Ačkoliv je zapotřebí provést další výzkumy, tato zjištění jsou velmi slibná.

Nezapomínejme však, že klíčem k prevenci je pestrá strava a zdravý životní styl. Brokolice, ač plná benefitů, nemůže zaručit úplnou ochranu před rakovinou.

Důležité je konzumovat plod brokolice čerstvý, jelikož tepelnou úpravou se obsah sulforafanu snižuje. Zařaďte brokolici do svého jídelníčku a dopřejte si tak dávku zdraví v lahodné formě.

Brokolice, zelená královna talíře, je důkazem, že i zdravé jídlo může být pastvou pro oči.

Radomír Dvořák

Tipy pro vaření brokolice

Brokolice je nejen chutná, ale i zdravá zelenina plná vitamínů a minerálů. Pro zachování co nejvíce živin a dosažení nejlepší chuti je důležité vědět, jak ji správně vařit. Brokolici vaříme v páře, blanšírujeme nebo restujeme jen krátce, maximálně 5-7 minut, aby si zachovala svou krásně zelenou barvu a křupavost. Převařená brokolice ztratí nejen na chuti, ale i na vitamínech a bude rozměklá. Nezapomeňte využít i plod brokolice, který je stejně chutný a výživný jako růžičky. Můžete ho nakrájet na tenké plátky a přidat do salátů, polévek nebo ho opéct na pánvi.

Vlastnost Brokolice Květák
Barva růžičky Tmavě zelená Bílá až krémová
Chuť Jemně nasládlá, zemitá Jemná, máslová
Obsah vitamínu C na 100g 89mg 58mg

Recepty s brokolicí

Brokolice je nejen chutná, ale i velmi zdravá zelenina. V kuchyni se dá využít na mnoho způsobů. Můžete ji konzumovat syrovou, vařenou, dušenou, pečenou i smaženou. Brokolice je bohatá na vitamíny C, K a A, dále obsahuje kyselinu listovou, draslík a vlákninu. Plod brokolice, tedy ta část, kterou nejčastěji konzumujeme, se skládá z malých zelených poupat. Pro zachování co nejvíce živin se doporučuje brokolici vařit v páře nebo jen krátce blanšírovat. Brokolice se skvěle hodí do polévek, omáček, salátů, těstovin, rizota nebo zapékaných jídel. Můžete ji také podávat jako přílohu k masu nebo rybám.

Zajímavosti o brokolici

Brokolice není jen tak obyčejná zelenina. Věděli jste například, že to, co běžně jíme, je vlastně poupě brokolice ještě před rozkvětem? Ano, čtete správně! Ty malé zelené hlavičky jsou ve skutečnosti stovky drobných poupat, která by se, kdybychom je nechali vykvést, proměnila v krásné žluté květy. A to není všechno! Brokolice je také skutečným zdrojem vitamínů a minerálů. Obsahuje vysoké množství vitamínu C, vitamínu K a kyseliny listové. Navíc je bohatá na vlákninu, která je důležitá pro správné trávení. Ať už ji máte rádi syrovou, vařenou, nebo pečenou, brokolice by ve vašem jídelníčku rozhodně neměla chybět.

Publikováno: 01. 02. 2025

Kategorie: zahrada