Pěstujeme krásu na zahradě: tipy pro zářivé květiny
Pór - jarní květinová krása
Pór je skvělou volbou pro jarní zahradu, protože jeho květy rozzáří každý záhon. Jeho latinský název je Allium porrum a patří do čeledi amarylkovitých. Pór je dvouletá rostlina, která v prvním roce vytváří pouze listy a ve druhém roce vykvétá. Květy póru jsou kulovitého tvaru a skládají se z mnoha drobných kvítků. Barva květů se liší podle odrůdy, ale nejčastěji jsou fialové, bílé nebo růžové. Pór preferuje slunné stanoviště s dobře propustnou půdou. Je odolný vůči suchu a mrazu.
Kromě krásných květů je pór také užitečnou rostlinou. Jeho listy a cibule jsou jedlé a mají charakteristickou štiplavou chuť. Pór se používá jako zelenina do polévek, omáček a salátů. Obsahuje vitamíny C a K, kyselinu listovou a antioxidanty. Pěstování póru je snadné a zvládne ho i začátečník.
Pěstování póru: tipy a triky
Pór je vděčná zelenina, která na našich zahradách nesmí chybět. Jeho pěstování není náročné a odmění se vám bohatou úrodou. Semínka vyséváme od února do dubna do sadbovačů. Sazenice přesazujeme na záhon v květnu, kdy už nehrozí mrazíky. Pór má rád slunné stanoviště a humózní, dobře propustnou půdu. Během vegetace je důležité pravidelné zalévání a přihnojování. Pór ocení také zkypřování půdy, aby se ke kořenům dostal vzduch. Pro pěstování pórů se hodí vyšší záhony, do kterých je vysazujeme hlouběji, než rostly v sadbovačích. Tím docílíme delšího a bělejšího stonku. Sklízíme od října až do jara, podle odrůdy a doby výsadby. Pór je odolný vůči mrazu a můžeme ho sklízet i během zimy.
Druhy póru pro vaši zahradu
Pór patří mezi nenáročnou zeleninu, která by neměla chybět na žádné zahrádce. Existuje ale více druhů, které se liší svou chutí, délkou vegetační doby a také odolností vůči mrazu. Pro letní sklizeň se hodí rané odrůdy jako 'Holm' nebo 'Columbus'. Tyto odrůdy se vyznačují jemnou chutí a rychlým růstem. Pro podzimní sklizeň jsou ideální pozdní odrůdy jako 'Winterheck' nebo 'Siegfried'. Tyto odrůdy jsou odolnější vůči mrazu a mají výraznější chuť. Pro milovníky jemné chuti je tu pak 'Carentan', který je vhodný pro pěstování v jarních a podzimních měsících. Při výběru správné odrůdy póru zvažte délku vegetační doby a také to, zda preferujete jemnější nebo výraznější chuť.
Choroby a škůdci póru
P
Pór v kuchyni: inspirace a recepty
Pór je v české kuchyni stálicí a není divu. Jeho jemně štiplavá chuť a všestrannost z něj dělají skvělou ingredienci do polévek, omáček, slaných koláčů a zeleninových směsí. Skvěle se hodí k bramborám, sýrům, slanině a houbám. Vyzkoušejte ho například v krémové bramborové polévce s pórkem, sýrovém quiche s pórkem a slaninou nebo v jednoduché restované zelenině s pórkem a houbami. Pór dodá vašim pokrmům lahodnou chuť a příjemnou vůni. Navíc je plný vitamínů a minerálů, takže je i zdravou volbou.
Publikováno: 14. 06. 2024
Kategorie: zahrada